Soittokunta-sivun otsikkopalkki

Soittokunnan historiaa

Uusikaupunki Voluntary Fire Brigade Wind Band

Soittokunta keikalla VPK:n talolla

Jo 1870-luvulla Uudessakaupungissa oli aloittanut toimintansa yksityinen soittokunta, mutta ajatus VPK:n omasta soittokunnasta heräsi, kun palokunnan vuosijuhlaan vuonna 1879 oli jouduttu tilaamaan soittokunta naapurikunnasta Raumalta.

Soittokunnan perustamiseksi kerättiin varoja yksityisiltä ja Uudenkaupungin kaupungilta. Saaduilla varoilla tilattiin Saksasta yhdeksän puhallinsoitinta. Lokakuun 1. päivänä vuonna 1880 Uudenkaupungin VPK:n soittokunta aloitti toimintansa kapellimestari K. G. Tenlenin johdolla. Aluksi soittokunnan yhteydessä toimi myös kuoro. Muutama alkuperäisistä soittimista on vieläkin tallella. Vuonna 1881 tiedetään soittokunnassa olleen seitsemän soittajaa ja esiintymisiä kertyneen peräti 45 kpl.

Seuraavina aikoina ovat soittokuntaa johtaneet vuorollaan Juho Kröger, August Widgren (peräti 42 vuotta), Frans Terho, Toivo Sjölund, Veli Terho (pariinkin otteeseen), Frans Breite, Toivo Valsta, Väinö Wallden, Samuli Hakkarainen, Mikko Parviainen, Tapio Väyrynen, Jukka-Pekka Lehto, Rauno Melos ja nykyään Kari Leino.

Mikko Parviaisen aikana (70/80-luku) perustettiin myös oma Big band, joka toimi itsenäisesti muodostuen kuitenkin suurimmaksi osaksi samoista soittajista kuin soittokunnassakin ohjelmiston ollessa big band-tyylistä. Big bandin johtajana toimi muutaman vuoden myös Juhani Aalto UMO:sta.

Osastot-sivulle

Uudenkaupungin VPK | Liljalaaksonkatu 25 | 23500 Uusikaupunki
Etusivu | Sivukartta | Ota yhteyttä